Sinele vs Ego

Go down

Sinele vs Ego

Post by Corinna on Tue Jul 10, 2012 3:53 am

Fiindca tot e la moda subiectul Ego si ideea ca trebuie eliminat, ma gandeam sa discutam aici, ce intelege fiecare prin Ego... dar prin Sine ? - si prin Sine ma refer la identitatea "reala" din spatele etichetelor pe care ni le asumam de-a lungul vietii. Si de asemenea, de unde stim cand actioneaza Ego-ul si nu sinele, atunci cand luam o decizie sau ne manifestam in vreun fel?
Corinna
Corinna
Admin

Posts : 137
Join date : 2012-02-29
Location : Romania

View user profile http://awakeinginspirals.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sinele vs Ego

Post by Guest on Sun Jul 15, 2012 2:30 am

Prin ego inteleg identitatea ta pamanteana iar prin Sinele Superior inteleg identitatea ta Cosmica, adica acea fiinta spirituala care are experiente pamantene. Initial egoul are o valenta de acel tip de constiinta care habar nu are de adevarata sa identitate cosmica si care atata timp cat sta pe pamant isi duce viata in ignoranta, in necunoastere. Pe masura ce omul pamantean cu acest tip de constiinta constientizeaza tot mai mult ce forte il constituie aici pe Pamant si in realitatea Cosmica (mai apoi) si incepe sa devina din ce in ce mai constient de ele si sa le simta cum lucreaza in el, acest ego capata o alta valenta si anume acel tip de constiinta ce permite o comunicare clara si nedistorsionata cu Sinele adica identitatea noastra Cosmica care nu degeaba a decis sa patrunda si-n planul pamantesc Razz

Offtopic: Asa ca degeaba spera unii ca ajungand in planurile spirituale, gata a avut loc o izbazire, o iluminare, o fuga de realitatea fizica sau mai stiu eu ce alte fenomene "salvatoare". Nu exista o contradictie intre Spirit si viata fizica, amandoua au importanta lor specifica.

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Sinele vs Ego

Post by temiz on Mon Jul 16, 2012 6:45 am

¿ Who am I and Who are they ?
Cu siguranta multi ne-am pus intrebarea “Cine sunt eu ?”, ea cuprinzand fiinta ce o vedem in fata oglinzii, incercand sa o intelegem, sa o definim dupa actiunile de zi cu zi, dupa starile, sentimentele pe care le avem noi in lumea asta (acesta fiind ego-ul) dar apoi vine ceva si mai mult: “Sunt doar ceea ce vad in fata mea ¿”, “De unde vin?” si “Ce fac eu aici?”. Ultimele intrebari se refera la ceea ce sunt eu cu adevarat pentru ca simt asta, stiu ca e ceva mai mult decat ceea ce vad in fiecare zi (acesta este sinele). Asa cum spunea Limena, Ego-ul este identitatea pamanteana, iar Sinele cea cósmica.

Cele doua forme de existenta nu sunt opuse decat la prima vedere si anume atunci cand suntem inradacinati in viata pamanteana, impamanteniti si nu putem privi mai mult decat vedem in fata noastra. Chiar si asa exista momente in care se manifesta sinele, insa nu la un nivel constient. Cele doua ajung sa conlucreze cand se atinge un anumit nivel de intelegere, constientizare (asa cum sublinia si Limena). Este important sa nu privim ego-ul ca pe un dusman al fiintei noastre pentru ca ne refuzam existenta aici, existenta pe care noi am ales-o cu un anumit scop. Ego-ul este o unealta care ne arata formele de manifestare ale vietii de aici, care ne permite sa invatam despre noi si despre ce exista in jur. As putea spune ca oarecum invataturile vor fi pastrate undeva in Sine. Bineinteles ca este usor sa zic despre echilibrul dintre cele doua, acesta fiind atins greu si lipsit de constanta, ba chiar as putea sa le numesc “intalniri intre ego si sine” si nu echilibru. Despre acel echilibru nu cunosc prea multe.

Este putin ciudat pentru mine modul in care ai pus intrebarea, Corinna : “de unde stim cand actioneaza Ego-ul si nu sinele, atunci cand luam o decizie sau ne manifestam in vreun fel?” deoarece, in cazul meu (desi asta e cam inselatoare, s-ar putea sa imi dau cu parerea prost), mai degraba m-as fi intrebat de unde stiu cand actioneaza sinele si nu ego-ul ¿. Prin multitudinea de stari pe care le-am avut in ultima vreme, de la o extrema ajungeam rapid la cealalta (considerand ca astea au fost niste rabufniri de ale mele, niste iesiri din mine, am reusit sa le scot la suprafata) consider ca aici a fost ego-ul si imaginile formate despre mine si lume, veneau si alte stari in care oboseam mental si se asternea linistea in mine, o liniste cuminte Smile , iar aici consider ca m-am intalnit pe mine, sinele meu. De atunci, cred ca pot sa deosebesc cat de cat mai bine atunci cand se manifesta o forma si cand cealalta, dar de obicei imi dau seama mai tarziu.
temiz
temiz

Posts : 33
Join date : 2012-07-10
Age : 28
Location : Bucuresti

View user profile

Back to top Go down

Re: Sinele vs Ego

Post by Corinna on Thu Jul 19, 2012 10:03 am

temiz wrote:


Este putin ciudat pentru mine modul in care ai pus intrebarea, Corinna : “de unde stim cand actioneaza Ego-ul si nu sinele, atunci cand luam o decizie sau ne manifestam in vreun fel?” deoarece, in cazul meu (desi asta e cam inselatoare, s-ar putea sa imi dau cu parerea prost), mai degraba m-as fi intrebat de unde stiu cand actioneaza sinele si nu ego-ul ¿.

De fapt , formularea a fost intamplatoare, puteam la fel de bine sa intreb si invers .... ideea pentru mine a fost aceeasi, cand e una si nu cealalta, cum diferentiem.
Ce spui tu,Temiz, cu anumite stari, da, asta a fost si banuiala mea, doar ca... unele stari s-ar putea sa nu fie neaparat intuitive la modul "ala", ci cumva reflexe datorate experientelor anterioare, reflexe care se resimt atat de rapid incat nu mai sunt formulate in ganduri, ci vin sub forma de senzatii. Mai intevin si emotiile personale ( de exemplu, o repulsie fatza de oamenii mai agresivi, o putem interpreta drept un semnal de la Sine ca e mai bine sa stam departe, cand de fapt instinctul nostru de conservare e cel care ne face sa ne retragem). Complicat, stiu....
Corinna
Corinna
Admin

Posts : 137
Join date : 2012-02-29
Location : Romania

View user profile http://awakeinginspirals.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sinele vs Ego

Post by Saturnnatar on Mon Jul 23, 2012 10:39 pm

Putem simplifica putin diferentierea dintre ego si Sine printr-o simpla observatie. Ego-ul este identitatea ta umana sau mai bine zis, tot ceea ce tu crezi ca esti (de la mandrie, aroganta si egoism pana la altruism, sinceritate, modestie), adica tot ceea ce te priveste ca si om, ca si entitate umana distincta, individuala. Sinele pe de alta parte nu are acest "eu" in componenta. Nu se va referi niciodata la propria ta parte umana ca fiind preferentiala fata de tot ceea ce se afla in jur, dar nici invers, ci va fi foarte dificil de caracterizat din punct de vedere uman; motiv pentru care cei mai multi au foarte mari dificultati in a detecta aceasta latura a lor, pentru ca spera sa dea de un "eu", de o forma, de o identitate cu o forma specifica.

Sinele nu se supune ideilor de bine/rau, nici lumina/intuneric. De fapt, daca e sa fac o analogie mai in gluma cumva, luati cei mai iluminati oameni de pe lume la un loc, si comportamentul lor tot nu va ajunge la gradul de 'inumanitate' pe care-l are Sinele uman. Insasi expresia "Sine uman" este o greseala de exprimare pana la urma, pentru ca El nu e uman. Cum puteti sa va comparati pe voi ca si jucatori pe un joc de PC, cu personajul vostru din acel joc ? Ce aveti in comun cu el ? Nici macar nu traiti in aceeasi lume, desi a voastra inglobeaza lumea jocului (pentru ca exista aici, creat de maini umane, intr-un computer). Nu aratati la fel, nu interactionati la fel in lumea asta ca si personajul vostru in lumea lui.

Acum vine partea in care sunt destui care isi privesc Sinele ca fiind ceva separat de ei. Desi nu o fac constient, totusi asa Il trateaza: incearca sa-l contacteze, sa initieze discutii cu El, de parcar ar fi un om/spirit din afara lor. Dar Sinele inglobeaza fiinta umana, faceti parte din El cu totul. Nu are forma, deci nu-i dati forme. Nu va simtiti rupti de El, ci mai degraba incercati sa intelegeti ca toata viata voastra interioara, toate gandurile voastre, emotiile, tot face parte din acest Sine si toate au un rol. Cum se exprima El prin ele ? Cum poate fi gasit in afara lor ? O idee ar fi sa nu le mai bagati (temporar) in seama ci sa puteti "auzi" Linistea din spatele lor, care nu e emotie, nu e gand, nu e sentiment, ci o pura traire. Cei care au ajuns la ea sunt singurii care pot intelege de fapt sensul expresiei "pura traire".

In fine, Sinele il puteti gasi chiar si in impulsul fortei vitale din voi, in fortele din spatele ADN-ului vostru, in toate aceste elemente care va alcatuiesc si partea cea mai dificila este sa va rupeti de ideea ca Sinele ar fi uman. Nu este ! Umanitatea noastra este parte din Sine, si diferentele dintre cele doua idei sunt colosale.

Deci, este putin eronat sa gandim ca daca a avut loc un anumit impuls in noi care ne-a indemnat sa facem ceva anume, atunci merita sa ne intrebam "asta oare a fost Sinele ?". De ce ? Pentru ca tot ce facem este datorita Sinelui, direct sau indirect, in ciuda faptului ca majoritatea implicati pe temele astea in ziua de azi atribuie Sinelui doar intuitia sau faptele/trairile profunde. A separa persoana/identitatea/ego-ul care-l avem de Sine este ca si cum am considera separat un caracter dintr-un joc PC de noi: el fara noi ar fi mort.
Saturnnatar
Saturnnatar

Posts : 80
Join date : 2012-02-29
Location : Cluj Napoca

View user profile http://ergoexie.wordpress.com

Back to top Go down

Re: Sinele vs Ego

Post by Corinna on Thu Jul 26, 2012 1:22 am

Saturnnatar wrote:
Deci, este putin eronat sa gandim ca daca a avut loc un anumit impuls in noi care ne-a indemnat sa facem ceva anume, atunci merita sa ne intrebam "asta oare a fost Sinele ?". De ce ? Pentru ca tot ce facem este datorita Sinelui, direct sau indirect, in ciuda faptului ca majoritatea implicati pe temele astea in ziua de azi atribuie Sinelui doar intuitia sau faptele/trairile profunde. A separa persoana/identitatea/ego-ul care-l avem de Sine este ca si cum am considera separat un caracter dintr-un joc PC de noi: el fara noi ar fi mort.
Pe scurt, vrei deci sa spui ca nu exista decizii proaste, ca orice am face, indiferent ca de limitata ar fi atitudinea cu care am actionat, nu poate fi in defavoarea noastra, la un nivel mai inalt?
Corinna
Corinna
Admin

Posts : 137
Join date : 2012-02-29
Location : Romania

View user profile http://awakeinginspirals.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sinele vs Ego

Post by Saturnnatar on Fri Jul 27, 2012 10:57 pm

Faptul ca putem face ceea ce aici noi caracterizam drept "decizie proasta" nu am gasit sa fie in defavoarea spiritului nostru pentru ca pe el nu-l defavorizeaza experientele umane ci doar ii completeaza existenta in invelisul uman. Insa, pe alta parte, experientele noastre umane nu pot trece la un alt nivel daca nu invatam din ceea ce se numesc "decizii proaste", pentru ca apoi sa ne rafinam inteligenta si, intr-un final, si intelepciunea. Treaba are doua perspective; depinde de unde privim.

Este absolut necesar sa putem privi perspectiva Sinelui ca fiind una desprinsa de orice uman si, deci, si de influentele tipice ale actiunilor umane. Ce ajunge la El sunt esenta experientelor traite aici, fara nici o eticheta gen "bun/rau", "corect/incorect". Doar asa putem intelege de ce nu sunt actiunile noastre ignorante in defavoarea noastra la un nivel mai inalt.

Unii poate ar gasi aici o scuza pentru a nu mai face efort pe lumea asta ca sa evolueze, sa se schimbe, sa invete, si avertizez impotriva unui astfel de mod de a gandi care hraneste doar comfortul si ignoranta. Orice om pe lumea asta se naste nestiutor si castiga cunoasterea treptat, si e de datoria fiecaruia sa faca asta in cazul in care doreste sa treaca la noi etape si noi provocari pentru acumularea de cunostinte proprii si intelepciune. Viata aici este o continua lectie, nu o vacanta in care sa stam cu umbrelute pe mare si sa bem in continuu. Nu spun asta ca si cum lectiile vietii sunt toate incomfortabile sau neplacute. Insa continua experimentare si explorare a necunoscutului are o placere aparte pe care doar cei dispusi sa riste cu adevarat o cunosc si o vor descoperi in continuare.
Saturnnatar
Saturnnatar

Posts : 80
Join date : 2012-02-29
Location : Cluj Napoca

View user profile http://ergoexie.wordpress.com

Back to top Go down

Re: Sinele vs Ego

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum